Ämbetsbetyg och släktutredningar

Personliga besök sker med tidsbeställning och användning av ansiktsmask.

Kustens och Ålands centralregister skriver landsomfattande ämbetsbetyg för en persons hela medlemskap. Det räcker med att man gör en enda beställning och det centralregister till vilken en persons sista församling hör skriver intyget. Leveranstiden är för tillfället ca 4 veckor.

Betjäningen på servicepunkterna är öppen må-ti, to-fre 9-15, ons 10-15(se tiderna i Jomala och Borgå nedan). Beställningar via telefon tas emot må-ons, 9-11.30 och 12.15-15. Torsdag 26.5 stänger vi kl 13.45.

Telefonnummer för beställningar är 040 759 1204. Elektroniska beställningar görs via länken nedan.

Beställda intyg postas eller sänds med krypterad e-post. Eventuella besök sker mot tidsbeställning genom att ringa nummern ovan och komma överens och boka tid för besöket. Besök sker inte vid förkylning eller liknande symptom och avstånd skall hållas.

Vi använder ansiktsmask på verksamhetspunkterna.

Centralregistret sköter kyrkböckerna och utfärdar bevis ur dem.

• Centralregistrets verksamhetspunkt i Jakobstad  finns strax utanför centrum på Ebba Brahe esplanaden 2.
  • Centralregistrets verksamhetspunkt i Vasa finns i fr.o.m 1.1.2022 på Olympiagatan 16A34.
  • Centralregistrets servicepunkt i Borgå finns i Borgå kyrkliga samfällighets utrymmen på Lundagatan 5. Personalen betjänar dig varje vardag kl 9-13.
  • Centralregistrets servicepunkt på Åland finns i Olofsgården, Godbyvägen 445 22150 Jomala. Personalen betjänar dig må-ti 9-12 och to 9-14.30.
  • Församlingar som hör till Kustens och Ålands centralregister är(inom parentes tidigare förs): Agricola svenska(Lappträsk, Liljendal, Lovisa, Pernå, Strömfors), Bergö, Borgå svenska domkyrko-, Brändö-Kumlinge, Eckerö-Hammarland(Eckerö, Hammarland), Ekenäsnejdens svenska (Bromarv, Ekenäs, Snappertuna, Tenala), Hangö finska, Hangö svenska, Jakobstads svenska, Jomala, Kimitoöns (Kimito, Dragsfjärd, Hitis, Västanfjärd), Korsholms svenska, Korsnäs, Kristinestads svenska(Kristinestad, Lappfjärd, Sideby, Tjöck) , Lemland-Lumparland, Kristiinankaupungin suomalainen, Kronoby(Nedervetil, Terjärv), Kvevlax, Larsmo, Malax, Mariehamn, Norra Ålands (Finström-Geta, Sund-Vårdö), Nykarleby(Jeppo, Munsala), Närpes, (Pörtom, Övermark), Olaus Petri,  Pedersöre(Esse, Purmo), Petalax, Pietarsaaren suomalainen, Replot, Saltvik, Sibbo svenska, Solf, Vasa svenska(Wasa), Vörå(Maxmo, Oravais) och Ålands södra församlingar.
  • Kustens och Ålands centralregister expedierar fr.o.m. 1.2.2022 även Väståbolands svenska församlings (Pargas) medlemmars riksomfattande ämbetsbevis i släktutredningsformat för deras eventuella tid före medlemskapet i Väståbolands svenska församling, oberoende vilken församling de har tillhört.

Till centralregistret kan du vända dig om du behöver

Du når centralregistret i Jakobstad på tfn 0403 100 490 eller crkr@evl.fi

Du når centralregistret i Vasa på tfn 0408 687 189 eller crkr@evl.fi

Du når centralregistret i Borgå på tfn 0408 687 190 eller crkr@evl.fi

Du når centralregistret i Jomala på tfn 0408 687 192 eller crkr@evl.fi

Den evangelisk-lutherska kyrkan har öppnat en e-tjänst där privatpersoner på ett datasäkert sätt kan beställa ämbetsbetyg(leverbetyg) och släkutredning gällande en avliden person.

Beställ ämbetsbevis on-line via suomi.fi

Företag och organisationer med FO-nummer gör en beställning genom att man fyller i nedanstående webblankett. Privatpersoner kan inte använda sig av detta beställningssätt efter 17.02.2021.

Beställ ämbetsbevis via webblankett

*********

Det finns två typer av ämbetsbetyg.

I ett levnadsintyg antecknas beroende på användningsändamål också grundläggande personuppgifter om make/maka och/eller barn och/eller föräldrar. Ämbetsbetyget får man direkt med sig. I mån av möjlighet skriver vi ut ämbetsbetyg för postning samma dag som beställningen görs.

Ämbetsbetyg i form av en släktutredning är mer omfattande. I det ämbetsbetyget antecknas bl.a. information om flyttning samt uppgifter om make/maka samt barn. Om personen i fråga inte har barn antecknas föräldrar och syskon i ämbetsbetyget.

En släktutredning behövs i allmänhet för bouppteckning och skötsel av övriga ärenden i samband med ett dödsbo. En släktutredning är inte samma som släktforskning.

Avgifter för ämbetsbetyg och släktutredningar hittas här

Tag kontakt

Pedersörenejdens församlingar