Människans liv är som en lång hemresa
Åter igen flög ett år förbi, året 2020. Ingen kunde ana vad som låg framför oss när vi önskade varandra gått Nytt År i dec 2019. Tack o lov. Om vi kunde förutse allt skulle vi inte våga leva. Men på detta viset, när vi plötsligt befinner oss i situationer som vi helt enkelt måste fixa, fixar vi det också. Jag tänker med tacksamhet på det faktum att vi just året 2020 hade unga (och medelålders-), energiska kvinnor i landets ledning. Women-power, mammor, jag tror att just deras förståelse, hjärtan och intuition behövdes för att möta utmaningarna med corona-viruset. (undrar om jag just kastades i kategorin ”ultra.feminist”?)
Biskopen i Åbo ärkestift, Mari Leppänen, konstaterar (KP nr 26/2020) att människans liv är som en lång hemresa. Jag skriver under. Vid årsskiftet vandrar tankarna i banor som att vad har jag lärt mig om mig själv och vad nytt har jag förstått om livet under det senaste året? Hemresan har börjat redan länge sedan, år har lagts till år, och den fortsätter.. Hur året 2020 utkristalliserade sig för en och var, hänger ihop med hur åren innan såg ut. Det lades ovanpå de tidigare åren. Och här galopperar mina tankar iväg.
Det är spännande att begrunda familjeträd, egen och andras familjehistorier. Hur det nu hänger ihop, så förs många av oss till studier och yrken där vi hittar pusselbitar som vi behöver för att få ihop vårt eget livspussel, hittar hem liksom. Det är inte ovidkommande varifrån vi kommer, det är riktgivande. Familjens historia lever i oss, såväl glädjeämnen och framgångar som sorger, trauman och förluster. Skuld och skam har djupa rötter, vi kanske lever ut generationers arv. Det påstås att den generation som vågar stanna upp och reflektera kring sin historia är den som förändrar historiens gång.
Varför möts vi av tuffa utmaningar under resan, som t.ex. att förlora livspartnern mitt i livets vår? Varför insjuknar barn i kroniska sjukdomar, som man bara måste lära sig att leva med? Varför blir man tvungen att mot sin vilja dyka in i bokslutsmappar och taxautredningar? Varför förvarnade ingen om de utmaningar en nyfamilj innebär? Hur kan man som arbetshandledare råka ut för olösliga problem på sin egen arbetsplats? Hur kommer det sig att man som rådgivare står handfallen inför den egna tonåringen? Varför blir man tvungen att jobba via TEAMS, fast man ristat i sten att det inte är möjligt. Ja, varför?
Det är inte lätt att hitta svaret. Men, om man ser på sitt liv som en lång hemresa, så kan alla de tidigare nämnda hållplatserna vara av betydelse. Jag har hört det sägas, att vi kan gå bredvid en annan bara så långt som vi själva gått. Teorier och det självupplevda har väldigt olika viktförhållanden. Lyssna kan man alltid, och man kan försöka förstå utan egna erfarenheter, och ibland räcker det. Ibland kunde det t.o.m. vara bättre att inte ha personliga erfarenheter för att det kan finnas en risk för generaliseringar eller i övrigt nedsatt hörsel.
Jag tycker mig ha märkt, att människor söker sig till yrken som möjliggör resan hem. Sin egen mamma- pappa- och partnerroll, och egna inre behov hittar man kanske först efter många krokar och svängar. Att öppna familjekistor kan ge nycklar till flera låsta vrån. På den här hemresan slukar vi litteratur som lockar och väcker vår nyfikenhet. Vi utbildar oss och möter utmaningar, som vi försöker bemöta så gott vi kan. Alltför ofta fastnar vi i nätet ”om inte om skulle finnas”. Att vi skulle göra saker annorlunda om vi skulle få ta om än det ena än det andra. Och visst, efterklok är det lätt att vara, men när vi står inför en ny situation gör vi just så gott som vi i den stunden förmår, och det räcker.
Det är fantastiskt att vi är så formbara. Att vi har förmågan att förändras och utvecklas. I synnerhet inombords. Och att vi har förmågan att släppa och ta nya tag. Vi är inte färdiga och en del saker blir aldrig färdiga. Jag önskar ge oss alla en tanke som jag lånar av Corrie ten Boom som reskost för år 2021; När du sitter på tåget och det åker in i en tunnel och det blir mörkt. Vad gör du? Inte hoppar du av tåget. Du stannar på din plats och litar på föraren. Krafter inför det nya Året!
Birgitta Strandberg-Rasmus